Enkelipuisto Pöytyällä

Enkelipuisto

Reissukohteena Suomen ufoin paikka Enkelipuisto

Kunnon kotimaiseen road trippiin kuuluvat merkilliset nähtävyydet ja erikoiset elämykset pysähdyspaikoissa. Aivan loistava idea minilomalle kotimaassa piilee Pöytyän kunnan Kaitoonmäellä. Siellä levittäytyy merkillinen näky, jossa pienen järven rantoja hallitsevat mitä moninaisemmat metalliveistokset. Pöytyäläisen nykykansantaiteilijan Kyösti Iittin luoma Enkelipuisto on uskomaton ihmemaa, mikä on vuosien saatossa rakentanut hänen omalle pihalle sekä ympäröivälle metsätontille.

Enkelipuisto on yksityinen patsaspuisto ja avoinna vain sopimuksen mukaan.

ITE-taiteilija Kyösti Iitti

Kyösti Iitti on tehnyt ITE-taidetta vuodesta 1985 lähtien. Taiteilija kertookin vierailijoille kierroksen aikana mielellään teoksistaan sekä tarinoista niiden takana. Kyöstin leppoisaa puhelua ja eläväisiä kuvauksia tapahtumista kuunnellessa mielikuvitus lähtee lentoon. Sympaattisella taiteilijalla on lämmin huumorintaju, ja häntä on vieraammankin ihmisen helppo lähestyä. Lisää ITE-taiteilija Kyösti Iitistä Maaseudun Sivistysliiton ja Design Spotin sivustoilla.

Katso video

Katso video

Enkelipuistossa lapsuuden tarinat muuttuivat todeksi

Pöytyän Kaitoonmäki on Kyösti Iitille tärkeä paikka, joka muistuttaa edesmenneestä veljestä ja lapsuuden huolettomasta ajasta. Tiettömän taipaleen takana kohosivat jyrkät, vaaroja henkivät kallionkielekkeet ja kielletty kolmiomittaustorni. Nämä maisemat houkuttelivat hurjapäiset veljeksen mielikuvituksellisiin seikkailuihin ja pakoon arkista puurtamista.

Nyt paikalla oleva Enkelipuisto symboloi lapsuuden villin lännen tarinoiden muuttumista todeksi, kun Kyöstin vaiherikkaan elämän hahmot ovat konkretisoituneet romumetalliin. Taiteilija kertoo leppoisasti teostensa syntymisestä ja polveilevat tarinat antavat uuden näkövinkkelin taideteoksiin.

Periksiantamaton taiteilija

Itse Enkelipuisto rakentuu kaikkein suuruudenhulluimman projektin ympärille. Keskellä puistoa liplattava järvi on nimittäin taiteilijan itsensä kaivama. Kymmenen vuotta siihen meni, traktorilla ja lapiolla, mutta lopputulos on ehdottomasti näkemisen arvoinen, ja kuuluu selkeästi kotimaamme outojen nähtävyyksien listalle. Järveä katsellessa herää kunnioitus suomalaiseen sisuun, jota Kyöstissä riittää.

Kuvassa näkyvä teos ”Paratiisi” on Kyösti Iitin isotöisin projekti, jonka tekemiseen on kulunut yli tuhat työtuntia. Teos on kunnioitus ihmisen kropalle, ja siinä poseeraavat lähes hekumalliset Aatami ja Eeva sekä Eevaa vartioiva kobra. Vaikka teos näyttää pronssiselta, se on hitsattu yhteen pienen pienistä metallin palasista, lopuksi hiottu ja galvanoitu. Sen jälkeen päälle on laitettu vielä upeasti hehkuva kultaväri. Tällä hetkellä Kyösti työstää toista taideteosta, joka vastaa työmäärältään Aatamia ja Eevaa. Jäämme jännityksellä odottamaan, millainen työstä tulee!

Lisää kiinnostavia kohteita >>

Enkelipuisto tarjoaa elämyksen kaiken ikäisille

Pöytyän enkelipuistossa sijaitseva Futuro muovitalo on pystytetty korkeammalle kuin yksikään muu vastaava ”ufotalo”.  Tätä erikoisuutta on käyty katsomassa Chicagosta saakka. Ei ihme sillä tämä ufo todellakin näyttää leijuvan ilmassa. Futuro-talon 45 askelmaa kohoavat korkeuksiin. Tässä rohkeus joutuu koetukselle, mutta huikea näkymä järven rannoille ja koko veistospuistoon on vaivan arvoinen, ken vain uskaltaa tavoitella huippua. Lähempään tarkasteluun rakennus on houkutellut ihmisiä, jotka ovat alun perin kiinnostuneet puiden yllä killuvasta ufosta.

Futuro on arkkitehti Matti Suurosen vuonna 1968 suunnittelema ellipsoidin muotoinen muovitalo (lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Futuro).

Enkelipuisto Kyösti Iitti teos Saddam_Bush

Nykykansantaidetta ja tarinoita − Pöytyän Enkelipuisto yllättää monipuolisuudellaan

Mäntykankaalle ja pienen järven rannoille levittäytyy sekalainen seurakunta taideteoksia. Kyöstin ITE-taiteen aiheena ovat ajan ilmiöt ja omat elämänkokemukset sekä eläimet, joihin kätkeytyy symboliikkaa. Monesti teoksen esikuvana ovat tunnetut henkilöt kuten muusikot tai urheilijat.

Eläimistä lintuaihe on Kyösti sydäntä lähellä, koska siivekäs eläin on niin näyttävä. Bush ja Saddam -veistoksessa merikotka on juuri nappaamassa lohen. Veistoksen nimi liittyy symbolisesti sen syntymävuonna 1991 ajankohtaisen Kuwaitin sodan politiikkaan. 

Auramaan kurkiaurat vuodelta 2012 kuvaa kuntaliitosta, kun taas Suomen joutsenet symboloivat presidenttiperhettä. 

Enkelipuisto Concorde laululava

Yksi näyttävimpiä teoksia Enkelipuistossa on Laululava Concorde, lämminvesivaraajien hämmästyttäviin akustisiin ominaisuuksiin luottava katos. Concordella on mystinen ominaisuus muuttaa karmeinkin loilotus täyden kympin lauluesitykseksi! Ja tämä pitää itse kokea, muutenhan sitä ei usko.

Enkelipuisto Hevossalmensilta

Hevossalmen yli kaartuva silta on Enkelipuiston paras paikka napata selfiet ja perhepotretit, jolloin taustalle saa ufotalo Futuron sekä järven.

Enkelipuisto Kyösti Iitti teos_Estonia

Merenkulkijoiden sukujuuret innoittivat taiteilijaa tarttumaan myös lähihistorian traagiseen aiheeseen, merionnettomuus Estoniaan. Estonia-teos on muistomerkki tapahtumalle, joka edelleen herättää surullisia muistoja ja vahvoja tunteita. Vaikuttavassa teoksessa hukkuvan käsi kurottuu kohti taivaita. Suomessa ei muita Estonian muistomerkkejä Kyöstin veistoksen lisäksi olekaan.

Enkelipuisto Terminaattori

Hui, mitä mörköjä! Enkeleiden lisäksi puistosta löytyy pimeämpi puoli, ihan kuten missä tahansa hyvässä tarinassa kuuluukin. Hiukan pelottavan näköinen Terminaattori hiippailee esiin metsän siimeksestä. Se on tosin aivan vaaraton. Lisäksi langenneet enkelit ovat tehneet välilaskun Enkelipuiston takapusikoihin. Inspiraation hirviökarikatyyreihin Iso-Lordiin ja Pikku-Lordiin Kyösti sai mistäpä muusta kuin Suomen legendaarisesta Euroviisuvoitosta. Siellä säiden runtelemat Lordit vieläkin möllöttävät.

Enkelipuisto Kyösti Iitti teos_Kurjenrahka_kansallispuisto

Enkelipuiston lisäksi Pöytyän ylpeys on luonnonnähtävyys Kurjenrahkan kansallispuisto. Enkelipuiston sijainti on aivan Kurjenrahkan kansallispuiston vieressä. Kyösti onkin tehnyt puistoon menevän portin metsänreunaan. Millekään viralliselle reitille portista ei pääse, mutta itsestä voi napata portin edessä hauskan selfien. Portin ylälaidan teksti kertoo, missä ollaan ja minne mennään. Reissukohde kotimaassa ei voisi enää parempi ollakaan.

Enkelipuisto Kyösti Iitti teos_suojelusenkeli

Mistä sitten nimi Enkelipuisto? Sisäänkäyntiä vartioi suurikokoinen, korkealle ripustettu taideteos Suojelusenkeli, jonka Kyösti veisti edesmenneen veljensä Sakarin muistoksi. Porttia varjeleva enkeli on ensimmäinen taideteos, joka Kyöstin käsissä on syntynyt. Muita enkeleitä puistossa ovat Motoristien Enkeli sekä elämän lokikirjaa tutkiva Merenkulkijoiden suojelusenkeli.

Enkelipuisto Kyösti Iitti teos_Kusti_polkee

Kusti polkee -patsas on tehty vuonna -85 vanhimman pojan polkupyörän rungosta. Enkelipuistoon ei ole pääsymaksua, mutta ihailijapostia voi jättää rahallisessa muodossa Kustin laatikkoon, jonka kyljessä on teksti ”Tuki kansantaiteelle”.

Enkelipuisto Kyösti Iitti_patsaspuisto

Pöytyän Enkelipuistossa on aina henkilökohtainen esittelykierros

Parasta Enkelipuistossa on kuitenkin itse taiteilija. Kyösti Iitti on valloittava persoona, jolla juttua piisaa. Lempeä huumori ja maanläheinen elämänkatsomus tuovat aidot tarinat eloon. Kyöstin ITE-taide puhuttelee kaiken ikäisiä. 

Enkelipuisto on yksityinen patsaspuisto ja avoinna vain sopimuksen mukaan.

Enkelipuistoon ei ole pääsymaksua. Kierroksen päätteeksi voit kuitenkin osoittaa tukesi taiteilijalle jättämällä terveisesi postilaatikkoon, jonka kyljessä on teksti ”Tuki kansantaiteelle”.

+358 40 510 8437

Soita ja sovi ajankohdasta vierailulle.

Enkelipuistoon ei johda tienviittoja, mutta perehtynyt matkailija löytää kotimaankohteensa. Täältä tullaan Pöytyä! 

Lisää ITE-taiteilija Kyösti Iitistä Maaseudun Sivistysliiton ja Design Spotin sivustoilla.

Galleria

Scroll to Top