K. Tschährä

Tampere
Taiteilija K. Tschährä

K. Tschährän teokset syntyvät kehon automaatiolla

K. Tschährä on tamperelainen visionääritaiteilija, joka työskentelee piirtämisen, maalaamisen ja videotaiteen parissa. Tschährä on taiteilijanimi, se on taiteilijan suvun alkuperäinen, karjalainen sukunimi. K. Tschährä asuu ja työskentelee lapsuudenkodissaan Pispalassa.

K. Tschährän teokset syntyvät kehon automaatiolla. Automaattipiirtäminen käynnistyi sattuman kautta koronavuonna 2020 TRE-tärinäharjoituksen myötä. TRE® eli Tension, Stress & Trauma Release Exercise on kehon luontaiseen tärinään perustuva itsehoitomenetelmä. Tschährä myös antaa automaattista kehonhoitoa, jonka voi luokitella kansanparantamisen piiriin.

K. Tschährän taide käsittelee luonnon ikuista kiertokulkua ja shamanismin perintöä, jossa olemassaolomme liittyy menneeseen ja tulevaan ja jossa kaikki olevaiset ovat yhteydessä toisiinsa. Rihmastot ovat kuin yhdistäviä lankoja tai impulsseja. Aika ei ole lineaarinen, vaan eri aikatasot ja tapahtumat ovat olemassa yhtä aikaa ja kerroksittain.

Rytmit ja toistot sekä pakonomainen tarve luoda ja täyttää tyhjyyden tila (horror vacui) ovat tyypillisiä piirteitä visionäristeille. Visionääritaide on osa outsider-taidetta.

Simpukkalintujen laulu

Middle of Nowhere -taidepuistossa esillä oleva Simpukkalintujen laulu on Tschährän tähän mennessä suurin teos, 16m2. Hän teki sen alunperin Rauman taidemuseon Lintu ja kala! näyttelyä varten vuonna 2023. Maalaus kuvaa maailman luomista ja kaiken olevaisen yhteyttä elämän suuressa kiertokulussa. Teoksen simpukkaa muistuttavat linnut kutovat nokastaan elämänkehrää, jonka keskiöstä syntyy ihminen. Simpukkalinnut ovat viestinviejiä ja kulkevat eri maailmojen välillä. Kiemuraiset linjat nousevat kohti ylisen maailman sfäärejä ja ovat kuin linnun laulu.

Scroll to Top