Autiokirkko keskellä metsää

Pihlajaveden Erämaakirkko

Mitä voikaan löytyä keskeltä metsää?

Keuruun Pihlajavedeltä löytyy ainakin yli 200 vuotta vanha erämaakirkko, joka lepää puiden saartamana ja katseilta piilossa.

Täällä hiljaisuuden rikkoo vain puun humina tai matkamiehen äänekäs huudahdus aaveen nähdessään.

Katso video

Katso video

Pihlajaveden vanha kirkko "erämaakirkko"

Pihlajaveden asukkaat päättivät 1700-luvun puolivälin jälkeen rakentaa kulmakunnalleen oman kirkon ja hautausmaan. Työt päästiin aloittamaan vuonna 1780 tunnetun kirkonrakentajan Matti Pärnä-Åkerblomin johdolla.

Pihlajaveden erämaakirkko rakennettiin kymmenen talon ja neljän torpan voimalla, ennen kuin koko kylälle oli saatu edes varsinaista tietä. Keskelle erämaata metsäpolkujen päähän piti nousta vaatimaton saarnahuone, mutta innostuksen tuloksena valmistuikin luvaton oikea kirkko. Asiasta nousi kohu, mutta kirkko sai jäädä paikalleen.

Vaikka kirkon pihaan nykyään pääseekin soratietä pitkin, niin saavuttaessa paikalle on helppo kuvitella tulleensa hevosen reessä metsäpolkua pitkin. 

Täällä todellakin ollaan keskellä metsää! Kännykkämastot ja asutus loistavat poissaolollaan.

Lisää kiinnostavia kohteita >>

Autiokirkko, joka on aina avoin kulkijalle

Metsän syliin 1780-1781 valmistunut erämaakirkko on tunnelmallinen hirsikirkko, joka on periaatteessa aina avoin kulkijalle.

Kesäisin kirkko on edelleen jumalanpalveluskäytössä ja se on suosittu vihki- ja konserttikirkko. Istumapaikkoja on 300. Erämaakirkkoa kiertää kivimuuri, jonka sisällä on vanha kirkon hautausmaa.

Kirkkoa rakennettaessa eräs työmiehistä putosi katolta ja kuoli. Hänet haudattiin kirkkomaan portin pieleen. Pappi sanoi: ”Älköön tämä hautakumpu koskaan vajotko.” Ja niin kävi, sillä hautakumpu on yli 200 vuoden jälkeen edelleen nähtävissä kirkkomaalla heti portin oikealla puolella.

Täällä hiljaisuuden rikkoo vain puun humina tai matkamiehen äänekäs huudahdus aaveen nähdessään.

Pihlajaveden erämaakirkko

Pihlajaveden erämaakirkko ihastuttaa tunnelmallaan. Täällä aika unohtuu ja sielu lepää. Middle of Nowhere suosittelee visiittiä Pihlajavedelle. Kirkon pihalta löytyy opastaulu alueen ulkoilureitteihin, joiden varrella voi tutustua muihin nähtävyyksiin. Lisää kohteista löydät myös My Pihlajavesi -sivustolta.

Scroll to Top