Taiteilija Paula Huhtanen Sarkolassa

Onnellinen Lentokone

Taiteilijalta signaali ympäristökriisiin

Taiteilija Paula Huhtanen antoi uusimalle taideprojektilleen etunimeksi Onnellinen ja sukunimeksi Lentokone. Onnellisen Lentokoneen tehtävänä on lähettää signaaleja, että ihmiset ymmärtäisivät säästää ympäristöä ja välttää turhaa lentämistä.

Taiteilija Paula Huhtanen

Taiteilija Paula Huhtanen on luonut oman tyylinsä ja isminsä: iloismin. Perinteisen kuvataiteen lisäksi hän loihtii uuden elämän ja tehtävän myös mitä erilaisimmille käyttöesineille. Osa näistä esineistä jatkaa taideteoksena käyttötarkoituksessaan, osa viestii näyttelyesineenä taiteilijan sille antamassa merkityksessä. Huhtanen rakastaa teoksissaan värejä ja kysyy, kuka kele sen beigen keksi?  Värit ovat energiaa, joilla voimme vaikuttaa moniin asioihin.
Hän olisi valmis maalaamaan koko maailman iloiseksi ja onnelliseksi, jos se vain olisi mahdollista. Onnellisuus on vielä enemmän kuin ilo, joka toki on yksi tärkeä osa sitä. Olen viime vuodet luonut taiteessani vain onnellisia teoksia, työstänyt onnellisten teosten heimoa.

Onnellisuus ei löydy lentämällä

Onnellinen Lentokone on taiteilijan onnellisten teosten heimon uusin taideteos. Taide on väline, jolla voi kertoa esimerkiksi ympäristökriisistä toisella tavalla kuin uutisluontoisesti. Onnellisella Lentokoneella haluan lähettää katsojalle signaalin, joka herättäisi hänet pysähtymään ja pohtimaan minkälaisessa ympäristössä hän haluaa täällä olla ja elää. Toivon, että se herättäisi heissä edes pienen muutoksen kestävämpään elämäntapaan ja välttämään turhaa lentämistä. Viestini tällä teoksella on: näe lähelle. Hän vastustaa turhaa lentämistä, mutta ei ole asettanut itseäänkään lentokieltoon, ainoastaan turhan lentämisen kieltoon. Ihmisen onnellisuuden ei pitäisi riippua millään tavalla lentomatkustamisesta. Hän voi olla onnellinen siinä ympäristössä, missä elää. Lentämällä onnellisuus ei löydy.

Paula Huhtanen − Middle of Nowhere -taidepuisto

Malmilla ja Kemin lentokentän lähellä kovia kokenut ja Renny Harlinin Keravalle perustaman Planet Fun Funin huvipuiston rekvisiittanakin ollut pienlentokone tuli Nokian maaseudulle pieneen Sarkolan kylään kesäkuun alussa. Hyvinkäällä kesällä 2024 avattavan Middle of Nowhere -taidepuiston yrittäjät tarjosivat yhteistyötä. Kun kuulin, että projektini kohde olisi lentokone, olin tosi onnellinen, sillä se on sellainen teospohja, jonka olen aina halunnut tehdä. Oikea unelmateokseni. Paula Huhtasen käsissä useita kolhuja kokenut pienkone sai onnellisen lopun ja saa uuden elämän Middle of Nowhere -taidepuistossa näyttävänä taideteoksena. Kierrätystä parhaimmillaan.

Haastava projekti

Lentokoneen työstäminen taideteokseksi oli äärimäisen haastava projekti jo koneen muodon ja pintamateriaalien takia. Työssä ei riittänyt yksin taiteellinen luovuus, vaan se vaati taiteilijalta myös teknistä osaamista. Jokainen materiaali vaatii omat niksinsä. Tämä on myös tuotekehitystyötä samalla tavalla kuin esimerkiksi leipurin työ, kun hän testaa reseptejään. Sama värien koostumus ei käy esimerkiksi teräkseen kuin nahkaan tai lasiin. Prosessi vei taiteilijan välillä epämukavuusalueelle. Itsensä voittaminen ja joskus järkäleen kokoisten haasteiden päihittäminen tuovat minulle mielihyvää ja onnistumisen iloa. Niitä riitti myös Onnellisen Lentokoneen kanssa, esimerkiksi miten saada ruostuminen lakkaamaan tai värit kestämään alumiinirunkoisessa koneessa sään vaihteluja vuosia, sillä teos tullaan sijoittamaan taidepuistossa ulos.

Lentokone kuljetettiin Sarkolaan siivet rungosta irrotettuna. Muuten kuljetus olisi vaatinut ylileveän kuljetuksen. Kone oli logistisesti kätevä käsitellä, kun siivet sai irti. Se helpotti myös taiteellisessa työskentelyssäni. Paula Huhtanen asuu Sarkolassa vanhassa rintamamiestalossa ja hänen työhuoneensa sijaitsee pihapiirissä olevan rakennuksen ylisillä. Siellä hän maalasi koneen siivet. Runkoa ylisille ei raahattu, vaan sen ympärille rakennettiin pihaan katos sadepäivien suojaksi. Lähestyvän syksyn ja talven kylmyyden taiteilija ratkaisi tekemällä pitkiä työpäiviä. Kauneimpina kesäpäivinä saatoin olla jo aamuneljältä maalaamassa. Vaikka päivät olivat pitkiä ja kesä lyhyt, nautin tekemisestä. Umpirakastuin teospohjaani. Lentokone oli aamun ensimmäinen ja illan viimeinen ajatukseni. Flow teoksen äärellä edisti taiteellista työskentelyäni ja työ valmistui ennätysajassa. Prosessi vahvisti myös taiteilijalle itselleen teokselleen asettamaa signaalia välttää turhaa lentoliikennettä. Toivon, että tämä aukeaa myös muille. Lähiviikkoina Onnellinen Lentokone siirretään Huhtasten pihasta sisähalliin odottamaan pääsyä lopulliseen sijoituspaikkaansa taidepuistoon Hyvinkäälle.

Onnellinen Lentokone Middle of nowhere -taidepuistossa 2024

Paula Huhtasen teos ”Onnellinen Lentokone” on nähtävillä Middle Of Nowhere -taidepuistossa kesällä 2024.

Taidepuistomme keskittyy esittelemään laaja-alaisesti ITE-taidetta. Avaamme puiston yleisölle 2024 kesällä. Pääset tutustumaan meidän taidepuistoomme tammikuussa Messukeskuksessa järjestettävillä Matkamessuilla.

Scroll to Top