ITE-taiteilija Matti Lepistön veistospuisto

Matti Lepistön veistospuisto

Satojen veistosten pihapiiri

ITE-taiteilija Matti Lepistön veistospuisto levittäytyy nyt jo edesmenneen taiteilijan kotipihalle hätkähdyttävänä ja surrealistisena. Raahen Pattijoella sijaitsevassa veistospuistossa on lähes 300 betoniveistosta, jotka kuvaavat ihmisiä ja eläimiä, maaseudun hahmoja, Kalevalan mytologiaa ja tätä taianomaista ihmisen elämää.

Katso video

Play Video about Matti Lepistön veistospuisto video

ITE-Taiteilija Matti Lepistö (1948–2020)

Taiteen tekijän sisällä palaa halu luoda ja ilmaista. Taiteilijan ura voi alkaa vaikkapa lumiukon tekemisestä, kuten Matti Lepistölle tapahtui. Nähtyään kuvan upeasta lumiukosta lehdessä lapsena, inspiroitui Matti tekemään ensimmäisen veistoksensa lumesta. Siitä leimahti miehen koko elämän mittainen kohtalo ja kutsumus, jota voisi kutsua elämäntavaksi. Taiteilijaksi ryhtyminen oli väistämätöntä, ja päätettyään työuransa koneistajana 1990 Matti omistautuikin kokonaan taiteelle.

Matti Lepistön päätekniikka oli betoniveisto, josta hän innostui työväenopiston kuvanveistokurssin ohessa vuonna 1980. Sen jälkeen betoniveistoksia alkoi putkahdella tilauksesta ja myyntiin sekä koko oman pihan täytteeksi.

Matin omien sanojen mukaan eri tekniikat taiteen tekemisessä vastaavat eri tarpeeseen, vaikka luomisen halu taustalla onkin samanlainen. Kurinalainen ja suunnitelmallinen betoniveisto muuttaa taiteilijan päänsisäiset mielikuvat näkyvään muotoon, jota katsojat voivat ymmärtää. Matti maalasi myös mielellään tauluja, jotka olivat yllätyksellinen löytöretki värien ja muotojen maailmaan. Vapaan itseilmaisun prosessi saattoi yllättää taiteilijan itsensäkin. Monipuolisen taiteilijan repertuaariin kuului lisäksi valokuvausta, värilasitöitä ja kirjoittamista.

Matti Lepistölle taiteilijaksi ryhtyminen oli väistämätön kohtalo, jota vastaan ei voinut pyristellä.

Lisää kiinnostavia kohteita >>

Matti Lepistön veistospuistossa totuus ja taru kohtaavat

Tuotteliaan ITE-taiteilijan betoniveistoksissa eivät aiheet lopu kesken. Osa veistospuiston töistä on esittäviä, kuvallisen idean varaan rakentuvia veistoksia ihmis- ja eläinhahmoineen. Mukana on myös surrealistisia veistoksia ja mytologiasta ammentavia teemoja. Kerronnallisiin aiheisiin ja sisältöihin pohjautuvia teossarjoja ovat esimerkiksi uskontoja kritisoiva sarja, kotkapäiset hahmot, elämän syntyä kuvaavat muna-aiheet sekä maaseutukuvaukset.

Matti kehitti oman betoniveistotekniikkansa, joka taipuu sekä pieniin että suuriin teoksiin ja soveltuu näin erityisen hyvin kokoeroilla leikittelyyn. Teosten mittasuhteet ja muodot tarkka taiteilija jäljensi aina kurinalaisesti pyrkien viimeisteltyyn lopputulokseen. Matti itse nimitti veistotyyliään nykyrealismiksi, koska hänen veistoksissaan oli aina aihe. Hyvä aihe nimittäin jo itsessään innostaa toteuttamaan teoksen ja valamaan taiteilijan päänsisäisen mielikuvan veistoksen muotoon.

Hyvä aihe herättää taiteilijan uteliaisuuden ja halun nähdä, miltä mielikuvituksen tuottama kuva näyttää veistoksena.

Vieraile Matti Lepistön veistospuistossa

Katso Matti Lepistön veistospuiston ajankohtaiset aukioloajat veistospuiston Facebook-sivulta. Sieltä löydät vinkkejä myös veistospuiston tapahtumista. Pääsymaksun voi maksaa käteisellä pöydällä olevaan lippaaseen tai vaihtoehtoisesti MobilePaylla.

Scroll to Top