Tuomo Rantanen

Punkalaidun (1963)
Henkilökuva ITE-taiteilija Tuomo Rantasesta

Romutaidetta - sekoitus luovuutta ja kestävää kehitystä

Tuomo Rantasen taide on sekoitus luovuutta ja kestävää kehitystä, sillä hänen teoksensa syntyvät kierrätetystä metalliromusta ja vanhoista metalliesineistä. Rantanen tuo teoksiinsa aimo annoksen huumoria. Hänen taiteensa ei ole liian vakavaa, vaan siinä on leikkisä ja iloinen vivahde.

Tuomo ”Tumppi” Rantanen aloitti ITE-taiteen tekemisen jo vuonna 1995. Vuosien varrella teoksia on syntynyt yli 750 kappaletta. Teosten koko vaihtelee useiden metrien korkuisista metalliveistoksista pieniin kämmenen kokoisiin patsaisiin, joita Rantasen työhuone on pullollaan.

Kun elämä asettaa haasteita ne voitetaan nauramalla

Tuomo Rantanen on elävä esimerkki siitä, miten taiteella voi olla parantava voima. Hän joutui sairaseläkkeelle vaikean sairauden vuoksi jo nelikymppisenä. Taide on ollut hänelle kuntoutuksen väline sekä fyysisesti että henkisesti. Voi sanoa, että Tuomo on löytänyt sekä voimaa, että iloa taiteesta.

Rantasen taide ilahduttaa ja herättää hyvää mieltä sillä huumori on aina läsnä. Teokset saavatkin useimmiten katsojan nauramaan tai vähintäänkin hymyilemään. Tietynlaista mustaa huumoria voi pitää Tuomon ehdottomana tavaramerkkinä.

Tuomo Rantasen käsittelyssä metalliromusta syntyy yllättäviä taideteoksia

Tuomo Rantasen taiteessa yksityiskohdat ovat tärkeitä

Rantanen muuttaa vanhat autonosat ja romuraudan eläviksi hahmoiksi taitavalla liikekielen hallinnallaan. Kylmät metallipalat heräävät henkiin taiteilijan käsittelyssä uudella ja hauskalla tavalla.

Tuomolla on tapana piilottaa jokaiseen teokseen joku yksityiskohta. Ne voivat olla hienovaraisia, kuten teoshahmon ilme, ele, tai jalkojen asento. Monissa taiteilijan teoksissa on myös piilotettu hahmo osana varsinaista teosta. Rantanen käyttää näitä yksityiskohtia luodakseen tarinoita, jotka herättävät teoksen eloon. Lapset erityisesti pitävät näistä yksityiskohdista ja huomaavat ne usein ennen aikuista. Taiteilija kertoo, että monesti lapsi osoittaa jotain yksityiskohtaa isälle tai äidilleen ja kysyy mikä tuossa on?

Rantasen taide vaatii katsojaltaan tarkkaavaisuutta ja osallistumista. Teokset kutsuvat katsojaa tutkimaan ja löytämään niihin piilotetut tarinat.

Taideteokset

ITE-Taiteilija Tuomo Rantasen teos Auervaara

Rakkaus

Installaatio koostuu kahdesta teoksesta. Vasemmalla ”Rakastaa ei rakasta” ja oikealla ”Auervaara”

Herrasmies

 Tuomo Rantanen kiinnittää erityistä huomiota teosten asentoihin. Näetkö peilistä herrasmiehen?

Joutsen

Middlen puistossa esillä oleva Tuomo Rantasen  ”Joutsen” on pienoisversio Parkanoon tehdystä 12 metrisestä  teoksesta.

ITE-Taiteilija Tuomo Rantasen teos, Joutsen

Lähdössä lentoon

Siivet levitettynä valmiina lentoon. Tuomo Rantasella on tapana monesti piilottaa teoksen sisälle pienempi teos, johon ei heti kiinnitä huomiota.

ITE-Taiteilija Tuomo Rantasen teos, Hirviöhirvet

Hirviöhirvet

Hirviöhirvet virnuilevat metsän pimeästä ohikulkijalle. Löydätkö piilotetun yksityiskohdan teoksesta (kärpäset). 

Scroll to Top