Romurinsessa - Marjut Kauppinen

Lapinlahti (1973)
Henkilökuvassa Marjut Kauppinen alias Romurinsessa

Taidetta kierrätysmateriaaleista

Lapinlahtelainen Marjut Kauppinen löytää inspiraation riemastuttavaan taiteeseensa hylätyistä esineistä ja rikkinäisistä tavaroista ‒ siitä Romurinsessan osuva nimikin juontaa juurensa. ITE-taiteilu on Kauppiselle kokonaisvaltainen elämäntapa, johon liittyy vahvasti kierrätyksen aate, itse tekeminen ja omavaraisuus.

Romurinsessa ei ole pelkkä taiteilija, vaan hän on omistautunut kierrätyksen aatteelle ja luonut oman taideympäristönsä, joka täyttää hänen pihapiirinsä elämänilolla ja luovuudella. Isoimman tunnustuksen  tekemästään työstä Kauppinen sai vuonna 2022, kun Maaseudun Sivistysliitto valitsi hänet vuoden 2022 ITE-taiteilijaksi.

Viallisestakin saa ehjän

Kauppisen kädentaidot ovat peräisin jo lapsuudenkodista, jossa vanhemmat valmistivat käsitöitä ja veistotöitä. Taidot ovat siirtyneet sukupolvelta seuraavalle. ITE-ympäristötaiteilija nojaa ajatukseen ”viallisestakin saa ehjän”, joten oivallinen materiaalin lähde ovat paitsi kirpputorit myös fanien lahjoittamat, muuten roskiin menevät tavarat. Kirpputorien hylätyt aarteet saavat heti Marjutin mielikuvituksen laukkaamaan: mitähän tuostakin esineestä saisi aikaiseksi? Tätä nykyä Romurinsessan käsittelyssä romut ja erityyppiset materiaalit saavatkin uuden elämän.

Teosten runsaus kertoo Romurinsessan loputtomasta intohimosta ja halusta ilmaista itseään taiteen kautta. Hän ei pelkää käyttää rikkoutuneita tai hylättyjä tavaroita, vaan päinvastoin, ne ovat hänelle inspiraation lähde. Kiehtovat yksityiskohdat kertovat tarinoita menneisyydestä ja luovat teoksista moniulotteisia ja merkityksellisiä.

Kauppisen mies toimii apuna, kun taiteilija kaipaa esimerkiksi hitsaajaa rohkeimpien ideoidensa toteuttamiseen. Häntä eivät enää oudotkaan ideat hämmästytä ja pariskunta taiteileekin mielellään yhdessä. Taideteoksista huokuu luomisen riemu ja kekseliäisyys.

Romurinsessa taide syntyy Onnelassa

Lapinlahden Korpijärven kylällä sijaitseva Onnela on Romurinsessan valtakunta ja koko tontin täyttävä taideympäristö. Pihapiiri ja ulkorakennukset pursuilevat erilaisia kierrätysmateriaaleista tehtyjä teoksia, akryylimaalauksia ja mosaiikkitaidetta. Onnelan pihapiirissä isäntäväki ja kotieläimet elävät sulassa sovussa iloa rönsyilevän ITE-taidenäyttelyn kanssa.

Romurinsessan Onnelan aittarakennus

Taideteokset

Marjut Kauppisen teos Rinsessa

Rinsessa

Middlen -taidepuistoon saapui todellinen Rinsessa, joka astui puiston porteista sisään iltapuku kesäyön auringon valossa kimmaltaen. Hän astui kivettyneelle maalle, ja heti kun hänen jalkansa koskettivat sitä, hän tunsi sen kylmyyden ja kovan pinnan. Rrinsessa ei antanut periksi. Hän nosti kätensä ylös ja alkoi lausua vanhoja loitsuja. Hänen sanojensa voima alkoi värähdellä, ja maan alla oleva paha taika suli ja kivestä tuli jälleen elävä.

Romurinsessan iloinen taide kukoistaa tässä teoksessa. Se kertoo iloista tarinaa hylätystä ja kivettyneestä johon puhalletaan uusi elämä.

Scroll to Top