Kyösti Iitti

Pöytyä (1948)
ITE-Taiteilija Kyösti Iitti

Metalliveistokset

Kyösti Iitti aloitti ITE-taiteen tekemisen hierojan työn ohessa, mutta eläkkeelle jäätyään itseoppinut taiteilija on ollut tuottelias, ja teoksia onkin syntynyt runsaasti. Veistoksiin kätkeytyy monipolvisia tarinoita ja Kyöstin tarinoiden värittämää symboliikkaa. Mitään ei täältä lähtiessään mukaansa saa, mutta Kyösti haluaa jättää jotain jälkeensä: siitä palo luoda veistoksia syntyy.

Materiaalina Kyösti käyttää monipuolisesti erilaista metallia,  mikä päätyy kierrätetyksi taideteosten muodossa. Monissa teoksissa onkin vielä nähtävissä metallin alkuperäinen käyttötarkoitus, joka on sittemmin saanut taiteilijan käsissä uuden oivaltavan ulkonäön. Teosten lopullinen ulkonäkö muotoutuu samalla, kun ne valmistuvat metallimiehen osaavissa hyppysissä. Kuva valmiista työstä on taiteilijan pään sisällä, eikä erillisiä luonnoksia tarvita.

Taiteilijan inspiraatio syntyy näetystä ja koetusta

Kyöstin Iitin ITE-taiteen innoittajina ovat usein maailmaa muuttaneet ilmiöt tai oman elämän tapahtumat. Kuvanveistäjällä riittää polveilevia tarinoita vaiherikkaasta elämästään. Kyöstin leppoisaa jutustelua ja eläväisiä kuvauksia tapahtumista kuunnellessa murheet unohtuvat ja omakin mielikuvitus lähtee lentoon.

Symboliikkaa sisältävät aiheet ovat Kyöstille ominaisia ja tämä näkyy niin eläin- kuin muissakin teoksissa. Lintuaihe on muiden symboliikkaa sisältävien eläinhahmojen lisäksi Kyösti Iitin sydäntä lähellä, onhan suurisiipinen lintu näyttävä. Kieltämättä lintuaihe sopiikin ITE-taiteen lennokkaiden ja mielikuvituksellisten tarinoiden joukkoon erityisen hyvin. 

Kuva: Bush ja Saddam -veistoksessa merikotka on juuri nappaamassa lohen. Veistoksen nimi liittyy symbolisesti sen syntymävuonna 1991 ajankohtaisen Kuwaitin sodan politiikkaan.

Enkelipuisto Kyösti Iitti teos Saddam_Bush

Kyösti Iitin Enkelipuisto

Pöytyän Kaitoonmäellä levittäytyy merkillinen näky, jossa pienen järven rantoja hallitsevat mitä moninaisemmat metalliveistokset. Kyösti Iitin Enkelipuisto on uskomaton ihmemaa, mikä on vuosien saatossa rakentanut hänen omalle pihalle sekä ympäröivälle metsätontille.

Näyttelyn teokset

ITE-taiteilija Kyösti Iitin Valkoinen Poro metsässä

Valkoinen Poro

Taidepuiston satumaisessa maailmassa syvällä metsän sydämessä, mäntyjen ympäröimänä seisoo uljas valkoinen poro kullanvärisissä sarvissaan. Tarinan mukaan tämä metsän kuningas syntyi aamunkoitteessa, kun ensimmäiset hitsipillin säteet osuivat kylmään rautaan. Hitsipillin kuuma liekki herätti henkiin ikiaikaisen metsän hengen. Se nousi jaloilleen ja nosti ylväänä kullanhohtoiset sarvet kohti taivasta. Hitsipillin sävelet vastasivat kuninkaalliseen eleeseen päästämällä korkean valkoisen savun ilmaan.

Kyösti Iitin vanhoista hevosenkengistä hitsattu Valkoinen Poro on mestarillisen taidokkaasti kuvattu. Anatomian taidokkuus ei ole ainoastaan visuaalisesti vaikuttavaa, vaan se myös herättää teoksen eloon, luoden vaikutelman liikkeestä ja voimasta.

Scroll to Top