Eetu Mäki

Turku (1993)
Henkilökuvassa: Eetu Mäki

Moottorisahaveistokset

Eetu Mäki on turkulaistunut, mutta juuriltaan hän on pikkupaikkakunnan kasvatti. Ehkäpä juuri lapsuus luonnon keskellä ja lukuisat rakenteluprojektit ovat muokanneet hänen luovaa mieltään ja käsityötaitojaan. Vuosien varrella Eetu onkin opiskellut rakentamista, metallitöitä ja konetekniikkaa. Moottorisahaveisto tuli Eetun elämään sattuman kautta, mutta siitä hän löysi nopeasti todellisen lahjakkuutensa ja kykynsä.

Eetu Mäen tarina veistäjänä alkoi sattumalta

Eetun tarina moottorisahaveiston parissa sai alkunsa sattumasta, kun hänen veljensä, joka oli jo pitkään harrastanut moottorisahaveistoa, haastoi hänet mukaan SM-kilpailuihin vuonna 2023. Eetun ei tarvinnut kauaa harkita, sillä hän oli aina rakastanut käsillä tekemistä ja uusien taitojen oppimista. Niinpä hän ryhtyi ahkerasti harjoittelemaan ja veistämään erilaisia teoksia. Ensimmäiset työt olivat eläimiä, ja pian hänen pihaansa koristivat mitä erilaisimmat puuveistokset.

Kesällä 2023 koitti odotettu hetki, kun Eetu osallistui ensimmäisiin moottorisahaveiston SM-kilpailuihin. Vaikka kilpailun aiheet olivat haastavia, Eetu päätti antaa parhaansa. Pikaveistokisassa hän yllätti itsensä ja muut sijoittumalla toiseksi. Voitto ei ollut vain kilpailumenestys, vaan siitä lähti liikkeelle myös uusi innostus ja motivaatio.

Eetu Mäki veistää moottorisahalla
Eetu Mäen teos "Symbioosi"

Nuorten tekijöiden nousu moottorisahaveiston pariin

Eetu Mäki on lyhyen uransa aikana osoittanut poikkeuksellista lahjakkuutta moottorisahaveistäjänä. Hän on kokeillut erilaisia aiheita ja tekniikoita, pyrkien luomaan mahdollisimman realistisia ja mielikuvituksellisia töitä. Tällä hetkellä hänen tyyliään voisi kuvata aavistuksen sarjakuvamaiseksi.

Moottorisahaveisto on perinteinen kädentaito, joka on pitkään ollut osa Suomen kulttuuriperintöä. Viime vuosina sen arvostus on kuitenkin noussut entisestään, ja moottorisahaveisto valittiin ansaitusti vuonna 2023 elävän perinnön luetteloon. Erityisen ilahduttavaa on se, että alalle nousee uusia nuoria ja lupaavia tekijöitä, kuten Eetu Mäki.

Eetun valinta tekemään Aku Ankka -veistos taidepuiston kahvilan pihalla sijaitsevaan ”313” kilvillä varustettuun Akun autoon kuvastaa nuorten tekijöiden roolia perinteen jatkumisessa ja uudenlaisen näkökulman tuomisessa.

Näyttelyn teokset

Aku Ankka

Eetu Mäen veistämä ikoninenAku Ankka -teos on sijoitettu puiston kahvilan pihalla olevaan 313-autoon. Teos luo iloisen ja leikkisän tunnelman puistoon ja tarjoaa kävijöille mahdollisuuden ikuistaa hetki Aku Ankan seurassa, sillä auton kuljettajan paikalle pääsee poseeraamaan niin lapset kuin aikuisetkin.

Eetu Mäen teos Symbioosi

Symbioosi

Eetu Mäen veistos Metsän Vanhin

Metsän Vanhin

Eetu Mäen veistos puuboa

Puuboa

Scroll to Top