Laurinmäki romanttinen punainen tuulimylly

Laurinmäki

Laurinmäki hurmaa vuoden ympäri

Janakkalan kirkonkylän kupeessa kohoava Laurinmäki on oivallinen matkakohde luonnosta ja kulttuurista pitävälle. Heti aluetta lähestyttäessä vanha Pyhän Laurin kirkko ihastuttaa kauniilla olemuksellaan. Laurinmäen etualalla seisova vanha romanttinen punainen tuulimylly toivottaa kulkijan tervetulleeksi. Myllyllä saa otettua upeita kuvia niin kesällä kuin talvellakin.

Katso video

Play Video about Video Janakkalan Laurinmäeltä

Monipuolinen Laurinmäki

Laurinmäellä yhdistyvät luonto, historia ja kulttuuri. Varhaiset hämäläiset asuttivat aluetta jo 700 luvulta lähtien. Alueen on otaksuttu olleen rautakauden paikallinen kulttikeskus, josta kertovat lukuista kalmistolöydöt, uhrikivet Pyhän Laurin lähde jne.

Nyt alueelta löytyy Torpparinmuseo, joka autenttisine rakennuksineen vie aikamatkalle 1800-luvun lopulle. Laurinmäen Torpparinmuseon rakennukset ja pihapiiri ovat todella kuvauksellisia unohtamatta romanttista vanhaa punaista tuulimyllyä ja vieressä sijaitsevaa keskiaikaista Pyhän Laurin kirkkoa.

Laurinmäen merkityt luontopolut tarjoavat hienoja jylhiä maisemia, höystettynä historialla. Näiltä luontopoluilta on helppo löytää kiinnostavia paikkoja myös lapsille. Retkipäivä on mukava päättää Laurinmäen Keltaisen talon kulttuurikahvilaan. Keltaisella talolla järjestetään myös paljon konsertteja ja siellä onkin esiintyneet monet maamme tähtiartistit.

Lisää kiinnostavia kohteita >>

Laurinmäen torpparimuseossa pääsee tutustumaan elämään ja arkeen 1800-luvun lopulla

Laurinmäen Torpparinmuseo on mainio matkakohde historian ystävälle. Se tutustuttaa elämänmenoon 1800-luvun loppupuolella. Torpparimuseo koostuu kokoelmasta vanhoja rakennuksia, jotka on tuotu eri puolilta Janakkalan kuntaa sekä Turengin kansanpuiston entiseltä museoalueelta. Nähtävillä ovat esimerkiksi aito savupirtti ja sepän paja. Entisöidyt rakennukset on sijoitettu luomaan aidon suomalaisen 1800-luvun torpparin pihapiirin, jossa pihapiiriä ja kaivoa ympäröivät rakennukset erottivat asuinpihan eläinten laidunmaasta sekä suojasivat pihaa metsän eläimiltä ja muilta kutsumattomilta vierailta. Torpparimuseon on avoinna kesä-elokuussa, tapahtuma-aikoina ja ennakkotilauksesta.

Kesällä Laurinmäki on elävimmillään. Alueella on luontopolun lisäksi paikallishistorian hämäriin sukeltavia museokohteita sekä hauskoja kesätapahtumia. Alueella on nähtävissä paljon ainutlaatuista historiaa, koska alueella on ollut asutusta yhtäjaksoisesti jo 700-luvulta saakka.

Laurinmäen kultturikahvila Keltainen talo

Laurinmäen Keltainen talo on eläväinen kulttuurikahvila, joka toimii 1913 rakennetussa entisessä rukoushuoneessa. Kahvilakäyttöön Keltainen talo otettiin vasta vuonna 2014. Vuosien varrella sitä ennen Keltainen talo on palvellut kouluna, klinikkana, sota-aikana siirtolaisten ja sotilaiden majoituspaikkana sekä varastona.

Tunnelmallinen kulttuurikahvila tarjoaa upeat puitteet tilaisuuksille kuten konserteille, teatterille ja perhejuhlille. Keltaisessa talossa järjestetään lisäksi erilaisia kursseja. Kesäisin Keltainen talo toimii Torpparimuseon lipunmyyntipisteenä aina, kun museo on auki. Kahvila on avoinna tapahtuma-aikoina.

Laurinmäen luontopolku tarjoaa yllätyksiä koko perheen seikkailuun

Laurinmäen merkityt luontopolut kutsuvat seikkailemaan. Reittien varrelta löytyy jännittäviä kohteita, kuten ensimmäisen maailmansodan aikaisia juoksuhautoja, rautakautisia kuppikiviä, uhrilehto sekä uhrilähde. Luontopolut tarjoavat paitsi reippailua, myös aimo annoksen paikallishistoriaa. Luontopolku mutkittelee rautakautisten luonnonpyhäkköjen halki, ja lähempää historiaa edustavat ensimmäisen maailmansodan aikaiset juoksuhaudat.

Muinainen palvontapaikka ja uhrilehto ovat muisto rautakauden asukkaista. Paikalla sijaitsevat uhrirauniot ovat tyypillisiä Etelä-Suomessa sekä Virossa, ja ne on ajoitettu vuosille 0–500 jKr. Uhriraunioiden yhteydessä oleva uhrikivi toimi muinaisten ihmisten uskomuksissa apuna henkien ja jumalien lepyttelyssä. Kalliopaljastumaan on hierretty pyöreitä, kuppimaisia syvennyksiä, joihin uhrilahjat saattoi jättää pyyntionnen ja hyvän sadon toivossa.

Laurinmäen taisteluhaudat

Opastetaulut

Laurinmäen luontopolun varrella on hyvät opastetaulut, jotka kertovat maisemasta ympärillä. Niiden avulla on helpompi hahmottaa, miten historia on muokannut ympäristöä sekä maaston muotoja, ja miten ihmiset vuosisatojen varrella ovat muokanneet maisemaa. Myös Laurinmäen kasvillisuus on huomioitu, ja alueen metsätyypille mäntykankaalle ominaiset jäkälät ovat saaneet oman infotaulun.

Maisema Laurinmäellä muuttuu vuodenaikojen mukaan

Laurinmäki on myös talvella käymisen arvoinen ulkoilukohde, mikä on nyt testattu itse, kun vajaa kolmen kilometrin mittainen luontopolku tarjosi talvisia maisemiaan Middlen porukalle lumikenkäilyn merkeissä.

Talvessa onkin se hyvä puoli, että lumella voi liikkua niin monella tapaa. Reitillä on mukavasti nousuja ja laskuja, ja näkymät ovat hienot ympärillä levittäytyvän maiseman yli. Polku kulkee kallioisen Määkynmäen laelle, josta on upeat näköalat Kernaalanjärven ja Hakoisten linnavuoren suuntaan.

Luontopolun varrelta löytyy laavu, jossa voi rauhoittua vaikkapa nuotion äärellä. Makkaranpaisto laavulla aurinkoisena, kevättalvisena päivänä on hauska koko perheen retkiaktiviteetti, suosittelemme lämpimästi.

Laurinmäki kutsuu seikkailemaan ja viihtymään

Lähde seikkailemaan Laurinmäen luontopolulille, se onnistuu niin kesällä kuin talvella. Suosittelemme ehdottomasti tutsutumaan myös kesäaikana aukioleviin Torpparinmuseoon sekä Keltaisen talon kulttuurikahvilaan ja tapahtumiin. Katso Torpparinmuseon ja Keltaisen talon tarkemmat aukioloajat täältä.

Scroll to Top