Timo Karjalainen
Raasepori
Karjalaisen teokset kantavat sisällään luonnon omia jalokiviä
Timo Karjalainen on itseoppinut taiteilija Raaseporista. Metallimiehen töiden ohessa hän on takonut raudasta veistoksia jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Karjalaisen teoksissa raudasta taotut korunomaiset lonkerot kantavat sisällään kivenlohkaretta. Taiteilija näkee kivissä tarinan, joka kertoo ihmisen ja maan välisestä symbioosista.
Timo Karjalaisen veistokset ilmentävät maan ikiaikaisuutta
Karjalaisen teoksissa rauta ja kivi yhdistyvät kuin kaksi osaa suuremmassa tarinassa, joka muistuttaa meitä siitä, miten olemme sidoksissa maahan ja sen resursseihin.
Karjalainen kietoo kivet huolella ja harkiten raudan syleilyyn, luoden veistoksia, jotka näyttävät pitävän kiven omissa rautaisissa käsissään. Tämä kahden materiaalin sidos symboloi taiteilijan mukaan maan ikiaikaisuutta ja samalla ihmisen riippuvuutta maan antimista.
Karjalaisen teoksissa näkyy, miten massiivinen voi olla kaunista. Hänen kykynsä yhdistää raudan voima ja kiven pysyvyys luo veistoksia, jotka ovat kuin luonnon omia jalokiviä.
Teosten korunomaisuus nostaa esiin myös kauneuden massiivisuuden keskellä. Vaikka veistokset voivat olla fyysisesti suuria ja vaikuttavia, koristeelliset yksityiskohdat tuovat niihin sellaista estetiikka, mikä saa teokset massiivisesta koostaan huolimatta näyttämään korumaisen kauniilta.
Timo Karjalaisen teoksissa, massiivisuus ja hienostuneisuus yhdistyvätkin ainutlaatuisella tavalla. Karjalaisen taitava käsityö tulee esille siinä, miten hän muokkaa massiivista rautaa kauniiksi muodoiksi.
Kuva: Veli Granö, Maaseudun Sivistysliitto, ITE Uusimaaseutu -hanke.