ITE-Taiteilija

Pekka Lampinen

Aura (1931-2011)
ITE-Taiteilija Pekka Lampinen kotipihallaan Aurassa

Puuveistokset

Pekka Lampinen oli auralainen ITE-taiteilija, jonka tuotteliaisuus ja mielikuvitus ilahduttavat edelleen. Hänen lämminhenkisestä taiteestaan pilkistää elämänmyönteisyys ja huumori. Nyt jo edesmennyt ITE-taiteilija teki monipuolisesti öljyväritöitä ja grafiikkaa, sekä veisti puusta reliefejä. Juuri puuveistokset olivat Lampiselle kaikkein ominta itseä.

Taide opetti Pekka Lampisen katsomaan luontoa uudella tavalla ja löytämään taideteoksen arvoisia asioita arkisesta ympäristöstään. Lampisen töissä juuri kuvatun kohteen oma tunnelma ja sisäinen ääni tekee töistä niin persoonallisia. Puureliefeissä on kansanomaista rehevyyttä, ja joissain teoksissa luonnosta löytyneet muodot ovat saaneet jäädä lopulliseen työhön.

ITE-Taiteilija Pekka Lampinen

Pekka Lampisen kuvataideharrastus sai alkunsa 1983, kun hän liittyi kansalaisopiston taidepiiriin. Idea maalaamisesta oli itänyt luovan ja käsistään taitavan Lampisen mielessä jo kauan. Lapsuus sotaorpona ei vapaa-aikaa sisältänyt, ja vuodet työelämässä olivat liian kiireisiä harrastuksille. Lampinen ihaili aina salaa maalauksia ja veistoksia, mutta ei ajatellut tekevänsä itse mitään vastaavaa.

Kolmas elämä oli täynnä luovuutta ja hauskuutta

Harrastukselle löytyi aikaa vasta työelämän päätyttyä. Eläkkeelle siirtymisestä alkoi Lampisen kolmas elämä, johon kuului tärkeimpänä elementtinä vapaus toteuttaa itseään. Tämä luovuutta, hauskuutta ja hulluutta pursuva elämänvaihe oli hänelle kaikkein rakkain ja paras.

Taiteilijan tuotteliaisuuden salaisuus piili siinä, että hän suoritti joka aamu ”kädentaitajan aamuvoimistelun” eli pyöritteli peukalon pois keskeltä kämmentä. Joku teos Lampisella olikin aina kesken. Jos hän ei ollut puuhaamassa verstaassaan tai maalaamassa taulua, oli hän etsimässä luonnosta ideoita ja materiaalia seuraavaan teokseensa.

ITE-Taiteilija Pekka Lampisen teos, kyläläiset

”Koskaan ei tiedä etukäteen, mikä kuva puun sisällä on”

Pekka Lampisen taideteos "Sarvipäät"

Veistosten aiheet ja inspiraatio

Tyypillisen ITE-taiteilijan tavoin myös Pekka Lampinen teki taidetta harrastuksena ja itselleen. Innostus saattoi syntyä vaikka keskellä yötä.

Lampinen veisti puusta reliefejä ja veistoksia sekä maalasi monipuolisesti öljyväritöitä ja grafiikkaa. Lampisen kuvien teemoja olivat Aurajokilaakson miljööt, eri seutukuntien pihapiirit sekä merkittävät luontokohteet eri puolilta Suomea. Osa maalauksista on abstrakteja, ja niissä leikittelevät värit ja muodot. Myöhemmissä töissä tyypillisiä aiheita ovat ihmis- ja eläinaiheiset puuveistokset ja toteemit.

Taideteokset

ITE-Taidekohteet ovat helposti katoavaa kulttuuriperintöä

ITE-taide kuvaa usein tekijän omaa arkista elinympäristöä, ja teosten sijoituspaikkana toimii yleensä taiteilijan oma koti tai pihamaa. Varsinkin ulkona sijaitsevat teokset ovat siten alttiita sään vaihteluille ja muulle mekaaniselle rasitukselle.

Edesmenneen taiteilija Pekka Lampisen ulkoteokset olivat päässeet rapistumaan vuosien saatossa, kun taiteilija ei enää itse ollut niistä huolehtimassa. Lampisen perikunta päätyi lahjoittamaan valtaosan taidekokoelmasta Middle of Nowhere taidepuistoon, jossa niihin on mahdollista tutustua.

Scroll to Top