Pekka Lampinen

Aura (1931-2011)
ITE-Taiteilija Pekka Lampinen kotipihallaan Aurassa

Puuveistokset

Pekka Lampinen oli auralainen ITE-taiteilija, jonka tuotteliaisuus ja mielikuvitus ilahduttavat edelleen. Hänen lämminhenkisestä taiteestaan pilkistää elämänmyönteisyys ja huumori. Nyt jo edesmennyt ITE-taiteilija teki monipuolisesti öljyväritöitä ja grafiikkaa, sekä veisti puusta reliefejä. Juuri puuveistokset olivat Lampiselle kaikkein ominta itseä.

Taide opetti Pekka Lampisen katsomaan luontoa uudella tavalla ja löytämään taideteoksen arvoisia asioita arkisesta ympäristöstään. Lampisen töissä juuri kuvatun kohteen oma tunnelma ja sisäinen ääni tekee töistä niin persoonallisia. Puureliefeissä on kansanomaista rehevyyttä, ja joissain teoksissa luonnosta löytyneet muodot ovat saaneet jäädä lopulliseen työhön.

ITE-Taiteilija Pekka Lampinen

Pekka Lampisen kuvataideharrastus sai alkunsa 1983, kun hän liittyi kansalaisopiston taidepiiriin. Idea maalaamisesta oli itänyt luovan ja käsistään taitavan Lampisen mielessä jo kauan. Lapsuus sotaorpona ei vapaa-aikaa sisältänyt, ja vuodet työelämässä olivat liian kiireisiä harrastuksille. Lampinen ihaili aina salaa maalauksia ja veistoksia, mutta ei ajatellut tekevänsä itse mitään vastaavaa.

Kolmas elämä oli täynnä luovuutta ja hauskuutta

Harrastukselle löytyi aikaa vasta työelämän päätyttyä. Eläkkeelle siirtymisestä alkoi Lampisen kolmas elämä, johon kuului tärkeimpänä elementtinä vapaus toteuttaa itseään. Tämä luovuutta, hauskuutta ja hulluutta pursuva elämänvaihe oli hänelle kaikkein rakkain ja paras.

Taiteilijan tuotteliaisuuden salaisuus piili siinä, että hän suoritti joka aamu ”kädentaitajan aamuvoimistelun” eli pyöritteli peukalon pois keskeltä kämmentä. Joku teos Lampisella olikin aina kesken. Jos hän ei ollut puuhaamassa verstaassaan tai maalaamassa taulua, oli hän etsimässä luonnosta ideoita ja materiaalia seuraavaan teokseensa.

ITE-Taiteilija Pekka Lampisen teos, kyläläiset

”Koskaan ei tiedä etukäteen, mikä kuva puun sisällä on”

Pekka Lampisen taideteos "Sarvipäät"

Veistosten aiheet ja inspiraatio

Tyypillisen ITE-taiteilijan tavoin myös Pekka Lampinen teki taidetta harrastuksena ja itselleen. Innostus saattoi syntyä vaikka keskellä yötä.

Lampinen veisti puusta reliefejä ja veistoksia sekä maalasi monipuolisesti öljyväritöitä ja grafiikkaa. Lampisen kuvien teemoja olivat Aurajokilaakson miljööt, eri seutukuntien pihapiirit sekä merkittävät luontokohteet eri puolilta Suomea. Osa maalauksista on abstrakteja, ja niissä leikittelevät värit ja muodot. Myöhemmissä töissä tyypillisiä aiheita ovat ihmis- ja eläinaiheiset puuveistokset ja toteemit.

Taideteokset

Pekka Lampisen taideteos, Kyläläiset

Kyläläiset

Pekka Lampisen taideteos ”Kyläläiset” on upea näyte hänen kyvystään käsitellä puuta. Teoksen keskiössä seisoo kuusi huolellisesti veistettyä puureliefiä, kuvaten kylän elämää ja yhteisön tärkeimpiä hahmoja.

Jokainen hahmo on huolellisesti muotoiltu, välittäen katsojalle tarinan ja historian tunteen, kun he tarkastelevat opettajaa, pappia, talonpoikaa, apteekkaria, poliisia ja kylän päämiestä, tai oikeammin naista, kuten Lampinen on hienosti asian esittänyt.

Baltic Sea

Pekka Lampiselle luonto oli aina tärkeässä asemassa. Hän kuljeskeli usein metsässä etsien aihioita seuraavaan teokseensa. Baltic Sea installaatiossa on mukana useita Pekka Lampisen puusta veistämiä teoksia, joilla on tässä symboolinen merkitys. Teokset ovat ajan saatossa päässeet yhtä huonoon kuntoon kuin Itämeremme.

Itämeri lukeutuu maailman herkimpiin ja saastuneimpiin merivesiin ja isoimpana ongelmana on sen rehevöityminen. Lisäksi haasteena ovat ylikalastus, öljykuljetukset sekä roskaantuminen. Meriroskaa on kertynyt Suomen merialueille vuosikymmenten ajan ja valitettavasti suurin osa tästä roskasta on peräisin muovista. Baltic Sea installaatiossa kuvataan juuri meren roskaantumista.

Sarvipäät

Pekka Lampisen teos ”Sarvipäät” on niittänyt aikoinaan mainetta myös ulkomailla. Teos oli alkuun esillä Kiasman näyttelyssä, josta sen matka jatkui Pariisin Halle Saint-Pierren näyttelykeskukseen. Vaikka teos ei ole entisessä loistossaan vaan on jo pahasti ajan hampaan syömä, niin herättää se edelleen ihastusta.

Teos on taiteilijan mukaan kunnianosoitus suomalaisen luonnon jylhille eläimille. Toteemin muotoisiin Sarvipäihin Lampinen sai inspiraation kotitalonsa läheiseltä pellolta, josta kulki hirvien vaellusreitti.

Oravanpyörä

Pekka Lampisen taideteos ”Oravanpyörä” kuvaa nykypäivän kiireisen elämän sykettä ja toistuvuutta.

Tanssi

Pekka Lampisen teoksessa ”Tanssi” pariskunta tanssii tuulen syleilyssä metsän henkien kanssa.

Pekka Lampisen taideteos, Tanssi
Scroll to Top