Juha Käkelä

Ylöjärvi (1967)
ITE-Taiteilija Juha Käkelän henkilökuva

Moottorisahataidetta

Juha Käkelä on moottorisahataiteilija Ylöjärven Takamaalta. Käkelä on veistänyt moottorisahalla jo vuodesta 1998. ITE-taiteilijan juhlavuosi huipentui kolmanteen moottorisahaveiston Suomen mestaruuteen vuonna 2018. Itse oppinut taiteilija kertoo veistämisen alkaneen sattumalta. Minun oli tarkoitus ryhtyä savusaunan tekoon, mutta ensimmäisestä pöllistä tuli hanhi ja sitä seurasi karhu, minkä jälkeen veistäminen vei mennessään.

Middle of Nowhere -taidepuistoon Juha on veistänyt teokset”Bigfoot” ja ”Green Man”.  Teoksissa käytetty valtava männynrunko (yli 70cm halkaisija) kaadettiin kahvilarakennuksen viereiseltä nurkalta. 

Mikä ihmeen “Käksä”

Juha Rikhard Käkelä, lempinimeltään “Käksä” veistää moottorisahalla teoksen aiheesta kuin aiheesta. Oman taiteen ja tilaustöiden lisäksi Juha pitää moottorisahaveistoon perehdyttäviä kursseja. Itseoppinut taiteilija on moottorisahaveiston kolminkertainen suomenmestari ja veistänyt kutsuvieraana maailman suurimassa ja kovatasoisimmassa kilpailussa Siperiassa. Käkelän taitava käden jälki näkyy myös kahdessa karibian loistoristeilijässä. Carnival Mardi Grasin kahden viimeisimmän risteilijän baareja komistaa nimittäin kymmenet Juhan veistämät Tiki-jumala-luomukset ja toteemipaalut.

Sahaa soittava taiteilija

Kun Juha kävelee veistopaikalle on kuin koko metsä hiljenisi kuuntelemaan mitä tapahtuu. Juhan eleet ovat rauhallisia ja näkee kuinka hän keskittyy alkavaan veistoon. Hän piirtää mielessään kuvan, vetää syvään henkeä ja vetäisee sahan käyntiin.

Kun saha käynnistyy on Käksä, kuin lavalla kitaraa soittava rokkistara. On uskomatonta seurata, miten puun muoto muuttuu pala kerrallaan. Näyttää kuin Juha tanssisi puun ympärillä! Tämä on osittain tottakin… Sillä taiteilijan kuulosuojaimissa kaikuu Ramstein.

Juha Käkelä soittaa moottorisahaa

Tavallisella moottorisahalla voi veistää ihan mitä tahansa. Puu on sävyisä materiaali, eikä se rajoita taiteilijan luovuutta. Teosten herkkien yksityiskohtien ja pienten viimeistelyjen veistämisessä Käkelällä on apuna myös muita puun työstämiseen soveltuvia työkaluja.

ITE-taiteilija Juha Käkelä polttaa puuta kaasupolttimella

Veistosten aiheet ja inspiraatio

Veistosten aiheena on useimmiten jokin eläinhahmo, kuten karhu. Eläinhahmojen lisäksi vain taivas on rajana aiheiden valinnassa, ja uutta inspiraatiota löytyy niin taidenäyttelyistä kuin somestakin. Usein teokset liittyvät luontoon tai niissä on symboliikkaa. Taiteilijan omia suosikkeja veistoaiheina ovat lapsuudesta ja Tex Willer -sarjakuvista muistoihin piirtyneet hevos- ja intiaanihahmot

Näyttelyn teokset

Bigfoot

Bigfoot eli Isojalka on tuntematonta lajia edustavaksi väitetty olento. Tästä noin 2,5 metrisestä karvaisesta apinamaisesta olennosta on väitettyjä havaintoja jo 1960 luvulta. Sen väitetään elävän Pohjois-Amerikassa Kalliovuorten alueella. Me emme tietenkään usko tähän sillä on aivan päivänselvää, että kyseisen otuksen voi bongata vain Kaukasista keskeltä ei mitään.

Moottorisahataiteilija Juha Käkelä veisti Bigfoot -teoksen Middlen kahvilarakennuksen nurkalta kaadetusta valtavasta männynrungosta. Puun tyven halkaisija oli yli 70cm, joten paikalle jäänyttä kantoa pystyttiin hyödyntämään teoksen jalustana.

Teos on tehty kestämään istumista, joten tämän karvaisen kaverin syliin ovat kaikki tervetulleita.

Halusin luoda taidepuistoon teoksen joka toivottaisi kaiken ikäiset ihmiset tervetulleeksi tutustumaan ITE-taiteeseen (Suomalaista nykykansantaidetta)

Green Man

Green Man on legendaarinen olento, jota pidetään yhtenä uudestisyntymisen symbolina ja se on esiintynyt eri aikakausien kulttuureissa.  Se on edustanut keväistä uutta kasvua ja luonnon kiertokulkua. Green Man on yleisimmin kuvattu veistoksissa kasvoina jotka on tehty lehdistä, köynnöksistä kukista jne.

Taidepuiston pihalta kaadetussa suuressa männyssä oli harvinainen kolmihaarainen latva. Taiteilija Juha Käkelälle oli heti selvää, että näin hieno veistosaihio pitää hyödyntää isona kokonaisuutena. Juha oli joskus miettinyt kyseisen aiheen toteuttamista. Nyt siihen oli sopiva tilaisuus ja juuri oikeanlainen aihio. Käkelän veistämästä Green Man teoksesta tuli valtava yli kolmimetrinen veistos, jolla on pitkä kolmihaarainen parta ja lempeä katse.

Scroll to Top