Ensio Tuppurainen

Kääpälä (1924-2014)

Kuvia katossa, seinissä, ovissa

Ensio Tuppuraisen syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Tuppurainen tunnetaan merkittävänä ITE-taiteen tekijänä. Hänen intonsa maalata näkyi talon seinissä, katossa, ovissa ja taulunkehyksissä. Maalausten aiheet olivat usein perinteisiä maisemakuvia, mutta myös humoristiset ja kantaa ottavat protestimaalaukset olivat näkyvästi mukana. Tuppurainen teki myös valtavan määrän veistoksia eri materiaaleista. Osa veistoksista oli hyvin kantaa ottavia, aivan kuten Ension pihalleen pystyttämät kyltit, joista ei jäänyt epäselväksi taiteilijan mielipide päivän polttaviin poliittisiin aiheisiin.  

Jätkä löytää Onnelan

Vekaranjärven varuskunnan läheisyydessä sijaitsevalta Kääpälän kylältä löytyy Jätkän Onnela. Tässä entisessä kaupparakennuksessa Ensio Tuppurainen aloitti myymälänhoitajana vuonna 1953. Myymälänhoitajan töistä hän päätti kuitenkin irtisanoutua vuonna 1955 ajauduttuaan erimielisyyteen osuuskaupan pikkumaisen tarkastajan kanssa. Tuppurainen päätyi kuitenkin vuonna 1977 ostamaan entisen työpaikkansa sittemmin suljetun kaupan perheelleen. Reilun 30 vuoden aikana tämän ”Jätkän Onnelan” rakennukset ja piha täyttyivät maalauksista, veistoksista ja protestikylteistä aina siihen saakka kunnes taiteilija nukkui pois vuonna 2014. Ensio Tuppuraisen viimeisen maalauksen aihe oli ”Kaukainen Ranta” mistä voisi päätellä paljonkin. 

Jos on asiaa sanotaan se ääneen

Tuppuraisen teosten aiheet vaihtelivat laajasti, mutta useimmissa veistoksissa toistui usein humoristinen tai kantaa ottava ilmaisu. Veistoksista eniten huomiota lienee saanut Tuppuraisen teos ”Vastuuvapaa viranhoitaja”. Jätkän pihalleen pystyttämä penis nousi kahden metrin korkeuteen ja jalustassa seisoi teksti ”Te vesien ja ilmojen saastuttajat, metsien raiskaajat, sotien ja rotusorron suosijat, virkanne väärinkäyttäjät. Tässä näköismonumenttinne teille kansalaisia harhauttaneille.” Tuppurainen joutui kyseisen teoksen vuoksi poliisikuulusteluun, jossa hän totesi: ”Enhän minä ihmisten vilkkaita mielikuvituksia osaa ennakoida patsaita tehdessä. Eikä tämä kyseinen ”Tulppaani” ketään fyysisesti pahoinpitele”

Jätkän Onnela

Vaikka Ensio Tuppurainen osasi olla hyvinkin kärkevä ilmaisemaan mielipiteitään ja sanomaan ääneen asioita, joista muut vaikenivat oli hänen kotinsa aina avoin ihmisille jotka halusivat tulla katsomaan taidetta tai vain tulla jutustelemaan. 

Nykyisin tätä perinnettä ylläpitää Kääpälän seudun kyläyhdistys ja Ensio Tuppuraisen perikunta, joka vastaa Jätkän Onnelan ylläpidosta. Paikan päälle pääsee vierailemaan koska tahansa, mutta taulutalon aukioloajat kannattaa tarkistaa aina etukäteen Jätkän Onnelan sivustolta.

Vieraile Jätkän Onnelassa

Näyttelyn teokset

Ensio Tuppuraisen teos Poliitikon puhe ladon seinässä

Poliitikon puhe

Middlen taidepuistossa oleva teos ”Poliitikon puhe” ja sitä ryydittävät poliittiset plakaatit ovat Tuppuraisen vanhoja kylttejä. Niistä käy ilmi räiskyvän ja kantaa ottavan taiteilijan omanlaisensa tapa tuoda esille mielipiteensä. Tuppurainen ei huudellut mielipiteitään nimimerkin takaa lehden ”lukijalta palstoilla” vaan sanoi asiat reilusti ääneen omalla tavallaan.

 
Scroll to Top