Alpo Koivumäki

Kauhajoki (1939–2023)

Eksoottiset eläimet

Alpo Koivumäki tuli tunnetuksi ITE-taiteilijana, jonka käsissä romu muuttui eksoottisiksi eläimiksi. Koivumäki eli ja harjoitti maanviljelyä lapsuuskodissaan pientilalla Kauhajoen Nummijärvellä. Koivumäki oli jo lapsena lahjakas piirtäjä ja maalari, mutta taiteilijaksi maatalon isännällä oli aikaa ryhtyä vasta vanhemmalla iällä, kun Suomi liittyi Euroopan Unioniin 1990-luvulla ja maanviljely täytyi lopettaa.

Käsistään kätevä ja toimelias, rikkaalla mielikuvituksella siunattu Alpo Koivumäki olikin tuottelias tekijä koko loppuelämänsä ajan. Tänä päivänä hänen veistospuistossaan on 150 romusta valmistettua eläinhahmoa. Alpo Koivumäki valittiin Maaseudun Sivistysliiton vuoden ITE-taiteilijaksi 2023.

Ilmeikkäät eläinhahmot syntyivät kierrätysmateriaalista

Alpo Koivumäen taiteen materiaalia olivat mitä erilaisimmat romuesineet ja niiden osat, muovijäte, metalli, autonrenkaat, jämäpuu ja kaikki, mitä lukuisat vierailijat nyt toivatkin tullessaan. Taiteilija käytti kierrätysmateriaaliaan huikean kekseliäästi, ja erityisesti Alpo Koivumäen taiteessa hämmästyttää eläinhahmojen ilmeikkyys ja aitous.

Inspiraationsa Alpo Koivumäki löysi hänelle uusista eläinhahmoista, joita ei Suomen luonnossa esiinny. Vaikka Alpon Savannilla on tuttujakin otuksia, kuten karhuja, lehmiä ja suomenhevonen, pääosassa ovat eksoottisemmat ilmestykset. Uuden ja tuntemattoman kuvaaminen oli taiteilijalle se jokin, joka nosti arjen yläpuolelle. Kaukomaiden eläimiin taiteilija tutustui lehtien ja kirjojen kuvia sekä luonto-ohjelmia katselemalla, loppu oli omaa mielikuvitusta ja tulkintaa. Perinteinen suomalainen maalaismaisema vaihtui savanniksi, kun Alpo Koivumäen taide valtasi pihan.

Alpo koivumäki oli tuottelias taiteilija

Alpo Koivumäen pajalla oli aina jotain meneillään, ja monta projektia saattoi olla vireillä yhtä aikaa. Isojen eläinten väsäily saattoi viedä useamman viikon, ja samanaikaisesti taiteilija tekaisi pienempiä teoksia pari päivässä.

Koivumäen teoksia on ollut kattavasti esillä ITE-taiteeseen liittyvissä projekteissa ympäri maata ja myös Euroopassa, kuten Saksassa, Ranskassa, Unkarissa, Sveitsissä ja Ruotsissa. Alpo Koivumäki valittiin Maaseudun Sivistysliiton vuoden ITE-taiteilijaksi 2023.

Alpon Savanni

Alpo Koivumäen ITE-taiteeseen pääsee tutustumaan Kauhajoella, Nummijärven kylässä sijaitsevalla Alpon Savannilla. Alpon Savanni on ITE-taidepuisto, jossa tropiikin eläimistö ja kasvisto on tuotu Pohjanmaan lakeuksille. Taideprojekti levittäytyy maatilan pihamaalle, suoraan taiteilijan elinpiiriin. Ulkonäyttely on avoinna kesäkuukausina. Alpon Savannin ystävät ry pitää huolta veistospuisto Alpon Savannista, jotta se voi olla edelleen avoinna kävijöille.

Näyttelyn teokset

ITE-taiteilija Alpo Koivumäen teos, Norsulinnut

Norsulinnut

Maailman suurin lintu oli nimensä mukaisesti valtava. Norsulintu painoi 800 kiloa ja oli kolme metriä korkea. Viimeiset havainnot niistä tehtiin 1600 luvulla, jonka jälkeen niiden oletettiin kuolleen sukupuuttoon.

ITE-taiteilija Alpo Koivumäen Savannilla on kuitenkin viettänyt leppoisaa elämää yksi Norsulintu pariskunta.

Ensi kesänä voi törmätä muuttolintujen lailla näihin kyseisiin Norsulintuihin Middle of Nowhere -taidepuistossa. Alpon Koivumäen teos ”Norsulinnut” jäljittelee kokonansa ja näkönsä puolesta kauan sitten elänyttä Norsulintua.

Scroll to Top