Ahti Tyysteri

Karkkila (1940-2023)
Henkilökuva ITE-taiteilija Ahti Tyysteristä

Kuva: Veli Granö

Ahti Tyysterin taiteellinen matka alkoi naapurin karhupatsaasta

Ahti Tyysteri osoitti jo nuorena poikkeuksellista kiinnostusta puuntyöstöön ja loi omia huonekaluja itselleen. Tämä varhainen kiinnostus puun työstämiseen toimi varmasti siemenenä hänen tulevalle taiteelliselle matkalleen, joka alkoi vasta eläkeiän saavutettuaan.

Eräänä päivänä Ahti huomasi naapurinsa pihalla komean karhupatsaan. Tuo yllättävä näky sytytti Ahdin mielikuvituksen ja loi sisäisen kipinän. Sattuma toimi käännekohtana, herättäen luovuuden, joka oli odottanut löytäjäänsä.

Nauru ei kyennyt sammuttamaan Ahti Tyysterin taiteen paloa

Suomalainen perinne kantaa mukanaan piirteen, jossa kilpailuhenki naapureiden kesken saattaa näkyä hienovaraisena tavoitteena olla vähän naapuria parempi. Ahti Tyysterin tarina puuveistosten parissa heijastelee juuri tätä perinnettä. Eräänä päivänä Ahti näki naapurimökin pihassa komean karhupatsaan, ja tämä näky herätti hänessä uteliaisuuden ja inspiraation, josta kaikki lähti.

Ahti sai osakseen naurua ja epäilyä, mutta ne eivät voineet tukahduttaa hänen sisäistä kipinäänsä. Ne toimivat vain polttoaineena hänen päätökselleen veistää oma karhu puusta. Muiden nauru katosi vähitellen, kun Ahti veisti puupölkystä karhun ja myöhemmin niitä kertyi noin satakunta.

ITE-Taiteilija Ahti Tyysterin puuveistoksia

Kuva: Veli Granö

Mielenkiintoinen piirre Ahdin taiteessa on, että vaikka hänellä oli vahva kiinnostus eläinaiheisiin, hän ei innostunut samalla tavalla ihmisaiheista. Kuitenkin, Ahti osoitti taitonsa myös presidenttiveistoksillaan, kuten Tarja Halonen ja Sauli Niinistö. Hänen kykynsä luoda ihmishahmoja todisti hänen monipuolisesta lahjakkuudestaan. Vaikka eläimet olivat Ahdin intohimo, hän veisti myös ihmisaiheita hienosti, tuoden esiin taiteensa monipuolisuuden.

Taideteokset

Ahti Tyysterin veistokset, Tarja Halonen ja Sauli Niinistö

Kuva: Veli Granö

Tarja Halonen ja Sauli Niinistö

Tarja Halonen:
Korkeus 140 cm
Valmistunut 2008–2010 välillä.
Vaikutteita televisiossa esitetystä poliittisesta satiirisarjasta Itse Valtiaat. 

Sauli Niinistö:
Korkeus 150 cm.
Valmistui 2012, kun Niinistö tuli valituksi ensimmäisen kerran presidentiksi.

Kuva: Veli Granö

Vedenneito

Vedenneito: 
Korkeus 170 cm.
Oli viimeisiä tai jopa viimeinen teos. Arvioitu valmistumisaika 2012–2013

Middle of Nowhere Taidepuistossa esillä olevat Ahti Tyysterin teokset kuuluvat kokoelmaan: Maaseudun Sivistysliiton talletuskokoelma, K.H.Renlundin museo.

Scroll to Top