Hannu Kumpula
Seinäjoki (1983)
Kansantarinoita ja mytologiaa
Hannu Kumpula on etelä-pohjalainen itseoppinut taiteilija, jonka puuveistokset ovat kuin portti myyttiseen maailmaan. Kumpulan taiteessa näkyy perinteiden ja mytologian säikeitä tavalla, joka heijastaa paitsi hänen syntyperäänsä myös syvää kiinnostusta erilaisiin kansantarinoihin ja myytteihin.
Varhainen päätös taiteilijan tiestä
Kumpula on suorittanut puusepän tutkinnon ja koristeveistomestarin oppiarvon, mutta taiteilijana hän on täysin itseoppinut. Hannu Kumpulan intohimo taiteeseen alkoi itää jo hänen lapsuudessaan, kun hän huomasi piirtämisen voiman ja viehätyksen. Hän oli vasta kolmen vanha kun hän ilmoitti, että hänestä tulee isona taiteilija.
Kumpula on vuosien varrella tehnyt muun muassa fantasia-aiheisia kuvituksia ja öljyvärimaalauksia. Kiinnostus puuveistoksiin alkoi koulussa missä hän opiskeli koristeveistämistä. Sen sijaan, että hän olisi tehnyt koristeellisen kauniin huonekalun, tuntui hänestä itsestään luontevammalta lähteä veistämään jotain missä hänen taiteellinen puolensa pääsisi esille. Tästä alkoi puuveistosten tarina.
Veistäjänä Kumpula hallitsee puun käsittelyn mestarillisesti. Hänen käsissään puu muuttuu eläväksi, taipuen hänen mielikuvituksen tahtoon.
Puuveistoksia, joissa perinne, myytit ja mytologia kohtaavat toisensa
Hannu Kumpula on aina ollut kiinnostunut kansantarinoista ja mytologioista, mikä näkyy selkeästi hänen taiteessaan. Hänen teoksissaan perinne, myytit ja mytologia kohtaavat toisensa.
Hannun taiteessa näkyy vahvasti mielikuvituksen voima ja taito nähdä vanhat kansantarut ja myytit nykyhetkessä. Hänen taiteensa heijastaa syvää yhteyttä perinteisiin tarinoihin, luoden teoksia, jotka kunnioittavat menneisyyttä samalla kun ne tuovat sen tähän hetkeen.
Hannu Kumpula kuvaa Kalevalaa omalla tavallaan
Hannu yhdistää taidokkaasti fantasiamaailman ja vanhat myyttiset tarinat. Hänen taitonsa kuvata myyttisiä tarinoita piirustusten ja veistosten kautta kertoo taiteilijasta, joka ei ole vain lahjakas, vaan myös taiteellisesti rohkea.
Kalevalan tarinoiden läsnäolo Hannu Kumpulan teoksissa on kuin silta menneisyyden ja nykyisyyden välillä. Hän tuo esiin suomalaisen kulttuurin rikkauden, ja samalla tuo siihen uusia sävyjä.