Shadow Room

Hakkila Art Village
Hakkilan konttikylä

Maaseudun Sivistysliiton vuoden 2024 ITE-taiteilija tunnustus

Hakkilan Konttikylässä toimivan Shadow Room ry käynnistämä Hakkila Art Village -hanke, pyrkii luomaan taiteen täyttämän taajaman yhteisötaiteen avulla. Suomen Kotteria mahdollistaa vuokrattavien tilojen luovan käytön ja mahdollisuuden vaikuttaa ympäristöön positiivisesti ja näkyvästi. Alueella vallitsee kyläyhteisön henki ja sensuroimaton vapauden ilmapiiri. Hakkila Art Village -yhteisölle myönnettiin Maaseudun Sivistysliiton vuoden 2024 ITE-taiteilija tunnustus.

Shadow Room Project

Shadow Room ry perkaa yhteiskunnan ja kulttuurin marginaaleja tapahtumien ja taiteen keinoin. Shadow Room Projekteissa ja -tapahtumissa käsitellään pimeän estetiikkaa sekä hämärän rajapintoja lämmöllä; vaikeita tunteita, yhteiskunnallisia haasteita, pelkoja ja väärinkäsityksiä tummanpuhuvan maailman keskellä, ilman pessimismiä, tunnekylmyyttä tai turhaa uhoamista.

Kun yhdistystä perustettiin, kiteytyi nimeen ajatus ”show roomien” vastakohdasta: esittelytilasta, joka sijaitsee huonokuntoisen tien päässä, siten ettei tuo tie näy edes kartassa. Emme halunneet spottivaloja, emmekä kaupallista show’ta kliseineen: tietäjät tietää missä olemme ja mistä on kysymys.

Shadow Room ry:n toiminnan taustalla pyörii kyselytutkimus, jolla kartoitetaan tavallisten ihmisten suhdetta pimeyteen: ”Mikä on pimeän olemus?” / What is the essence of dark?

Olemme koonneet satoja näkökulmia pimeän olemukseen liittyen Norjasta ja Suomesta. Keskeinen havaintomme kerättyjen vastausten pohjalta on turvallisuuden tematiikan yhdistyminen pimeyteen: ”Etsin baarista pimeää nurkkaa, koska olen ujo. En halua tulla liian nähdyksi”

Pimeyden ja turvallisuuden yhdistäminen on vuodesta toiseen kiinnostavaa. Yhdistelmä sisältää jonkinlaisen konfliktin: voiko pimeys olla turvallista, lämmintä ja lohdullista? Miksi pimeyden käsite kääntyy usein pelottavaksi, uhkaavaksi ja pahaksi – ja milloin tällainen linkki ajatusmaailmaamme syntyi?

Hakkila Art Village kyltti

Näyttelyn teokset

ASDAMA HEL 2020–2021

Kaksi Shadow Roomin harjateräksestä rakentamaa naisfiguuria ovat peräisin Tuska Festivaalin ja Helsingin Kaupungin yhdessä toteuttamasta yhteisötaideteoksesta, joka pystytettiin Helsingin Suvilahteen kahtena peräkkäisenä vuotena keskellä koronapandemiaa.

Teos ASDAMA HEL (Assembly of dark matter – Helsinki) haastoi kaupunkilaiset kohtaamaan pelon, yksinäisyyden ja turhautumisen pienten käsityö- ja taideteosten avulla. Kaupunkilaiset toivat omat teoksensa osaksi suurta monumenttia, joka poltettiin Helsingissä 24.5.2020 ja 24.5.2021. Shadow Roomin naisfiguurit selvisivät rovion keskeltä symboloiden ystävyyttä ja toivoa.

Shadow Room teos, Asdama
Scroll to Top