Timo Peri

Kotka (1959)
Henkilökuva ITE-taiteilija Timo Peristä

Taiteen löytäjä

Timo Peri näkee luovuuden olemassa olevien asioiden uudelleen yhdistämisenä. Hän kutsuukin itseään taiteen löytäjäksi ja ITE-arkkitehdiksi. Hän löytää taidetta arkisista esineistä ja tuo sen esille kierrätystaiteena. Timo sanookin leikkisästi näkevänsä saattohoidossa olevissa puupölleissä, lankuissa ja rautaromussa aina jotain kaunista, jolle ajan kanssa löytyy aina sopiva paikka.

Luovaa leikkimistä

Timo Peri tunnetaan pitkälti hänen luomastaan Timo Teippi mainosalan yrityksestä, jonka vetäjänä hän toimi vuosina 1983-2018. 60-vuotispäivillään hän lupasi ystävilleen viettävänsä loppuelämän leikkien. Teoksia syntyi jo yritystoiminnan ohessa, mutta työelämän jälkeen hänellä oli viimein aikaa omistautua täysin luovalle leikkimiselle.

Timo Perin taiteellinen filosofia perustuu ajatukseen, että luovuus syntyy olemassa olevien asioiden uudenlaisesta yhdistämisestä. Hän kutsuu itseään taiteen löytäjäksi, joka tarkastelee ympäröivää maailmaa erilaisesta näkökulmasta ja näkee taiteen potentiaalia sellaisissa paikoissa ja esineissä, joita monet saattaisivat pitää merkityksettöminä tai käyttökelvottomina.

Timo Perin taide ei rajoitu pelkästään hänen teoksiinsa, vaan se ilmentyy hänen elämässään kokonaisvaltaisesti. Timo ja hänen puolisonsa Terhi Kunelius muuttivat aikanaan vanhan navetan Timo Teippi Oy:n toimitilaksi missä yritys toimii edelleen. Vanhasta navetasta tuli tila, joka on eräänlainen taideteos itsessään. Navetta on täynnä kekseliäitä ja erikoisia ratkaisuja, jotka kertovat hänen luovuudestaan ja kyvystään nähdä taidetta vanhoissa esineissä ja materiaaleissa. Sama pätee heidän ”metsäkotiinsa”, joka sijaitsee keskellä metsää hakkuualueelle rakennetun pihapiirin keskellä. Metsäkoti on täynnä persoonallisia rakennuksia ja tiloja, kuten savusauna, morsiuskammari ja puuhakammio, joissa kaikissa näkyy Perin kyky antaa vanhoille materiaaleille uusi elämä.

Perin kierrätystaiteen kädenjälki ulottuu myös suuriin julkisiin tiloihin. Hänen tunnetuin teoksensa lienee Pyhtään E18-moottoritien varrella kohoava 117 metallisen palmun muodostama maamerkki, joka on tullut tutuksi ohikulkijoille ja saanut paljon huomiota.

Puu-ukkoja enemmän kuin Vaahteramäen Eemelillä

Timo Perille mieluisin taiteen muoto lienee kuitenkin kierrätysmateriaaleista syntyvät puu-ukot, joita Timon verstaassa on syntynyt vähintään sama määrä kuin Vaahteramäen Eemelillä. Puu-ukot ovat täynnä hauskaa oivaltavuutta, joka saa katsojan hymyilemään. Puu-ukkojen omintakeinen tyyli syntyy usein puun luonnollisista muodoista, joihin Peri on lisännyt kekseliäitä yksityiskohtia, kuten vanhoja ratapölkyn nauloja tai muita esineitä, jotka saavat uuden elämän osana taideteosta.

Vaikuttavaa. Voi siirtää kiviä, muokata maata, istuttaa, liittää kappaleita, yhdistää eri materiaaleja... Voi tehdä rakennuksia... Taidetta... Mutta ihminen, joka saa ajatukset vaihtumaan toisiksi, muuttaa jotain isompaa. Kun katsojan, oivaltajan, kokijan tai osallistujan ajatus muuttuu – muuttuu myös tulevaisuus. Vaikutus voi olla arvaamaton.

2025 taidenäyttelyssä esillä olevat teokset

"Näyttelyyn tulevat teokset julkaistaan kesäkuun alussa"

Scroll to Top