Onni Laine
Turenki (1979)
Omaleimaisen outoja teoksia
Onni Laine on itseoppinut taiteilija, joka luo omaleimaisen outoja teoksia vailla perinteisiä kauneusihanteita. Hänen taiteensa kumpuaa arkipäiväisten esineiden yhdistämisestä ja hetkellisestä inspiraatiosta, mikä tekee työskentelystä nopeaa ja spontaania. Onnille visuaalisuutta tärkeämpi asia teosta valmistaessa on sen oivaltavuus ja omintakeisuus, jolla hän haluaa puhutella katsojaa.
Inspiraationa teoksen herättämä ihmetys
Onni Laineen työskentelyä ohjaa intohimo luovuuteen ja halu yllättää niin itsensä kuin teosten katsojatkin. Vaikka koulun kuvaamataidon arvosana on aina ollut täydellinen kymppi, Onni ei koe sitä ansaituksi. Tämä kertoo hänen vaatimattomasta suhtautumisestaan omaan tekemiseensä. Onni ei pyri tekemään perinteisesti kaunista tai huoliteltua, vaan omaleimaisen outoa ja omasta näkökulmastaan valmista.
Onnin mukaan teosten ideat syntyvät usein arkipäiväisten esineiden kohtaamisesta. Hän yhdistää mielessään tavaroita, ja jos idea herättää tarpeeksi vahvan innostuksen, se on toteutettava nopeasti. Kun teos tuntuu valmiilta, se myös on valmis. Onnin mukaan hänen kärsivällisyytensä ei riitä puunaamaan teoksia kovin paljon, mikä saattaa näkyä teosten viimeistelyssä. Onnille itse idea ja sen esille tuominen on tärkeintä. Vaikka Onni ei koe teostensa olevan erityisen hienoja, niiden outous ja oivaltavuus tekevät niistä puhuttelevia. Hänelle tärkeintä on, että taide ilahduttaa ja yllättää katsojan.
Onni Laineen taide saa alkunsa hänen omassa kellarissaan, joka tarjoaa rauhallisen ja yksityisen ympäristön luovuudelle ja kokeiluille. Tämä tila on kuin oma maailmansa, johon Onnin on helppo paeta arjen kiireiltä ja uppoutua taiteen tekemiseen ilman häiriöitä.